Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Informatie Bijheffing-informatie aangifte

Wie moeten gegevens aanleveren?

Groepsentiteiten die in Nederland zijn gevestigd en voor wie de wet geldt, dienen over elk verslagjaar een bijheffing-informatieaangifte in. Tenzij deze bijheffing-informatieaangifte in een ander land wordt ingediend en wij die ontvangen via internationale gegevensuitwisseling.

Wat moet ik aanleveren?

In de Handleiding deel één vindt u algemene informatie. In Handleiding deel twee vindt u de specificaties voor het samenstellen van de Bijheffing-informatieaangifte. De handleidingen vindt u t.z.t. op de pagina Algemene informatie Bijheffing-informatieaangifte/Handleiding.

Wat doet de Belastingdienst met uw gegevens?

De gegevens die u aanlevert gebruikt de Belastingdienst voor:

  • het beoordelen van substantiële verrekenprijsrisico’s
  • het beoordelen van andere risico’s voor Nederland die verband houden met uitholling van de belastinggrondslag en winstverschuivingen, daaronder begrepen het risico van het niet naleven van de verrekenprijsregels door leden van de multinationale groep en
  • waar nodig het maken van economische en statistische analyses

Nationaal ingewonnen en internationaal verstrekte gegevens

De nationale gegevens gebruiken we voor de Nederlandse belastingheffing en leveren we ook internationaal aan buitenlandse belastingdiensten waarmee wij een overeenkomst hebben. Op grond van wet- en regelgeving is de Belastingdienst aanvullend verplicht om bepaalde gegevens, al dan niet op verzoek, te verstrekken aan derden. Voor deze informatieverstrekking is in artikel 43c van de Uitvoeringsregeling AWR een uitzondering op de geheimhoudingsplicht geformuleerd. Zo verstrekken we bijvoorbeeld gegevens aan:

  • het CBS, op grond van artikel 33 van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek (Wet CBS)
  • het Centraal Justitieel Incasso Bureau, op grond van artikel 576 lid 7 Wetboek van Strafvordering (SV) en artikel 27 lid 7 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV)
  • het Inlichtingenbureau, op grond van artikel 64 Wet werk en bijstand (WWB)

Internationaal ingewonnen gegevens

De internationale gegevens gebruiken we voor de Nederlandse belastingheffing op basis van internationale afspraken.

Wanneer moet ik aanleveren?

Bijheffing-informatieaangifte

Groepsentiteiten die in Nederland zijn gevestigd en voor wie de wet geldt, dienen over elk verslagjaar een bijheffing-informatieaangifte in. Tenzij deze bijheffing-informatieaangifte in een ander land wordt ingediend en wij die ontvangen via internationale gegevensuitwisseling.
De bijheffing-informatieaangifte moet binnen 15 maanden na de laatste dag van het verslagjaar worden ingediend. Voor het eerste verslagjaar geldt een termijn van 18 maanden.

Belastingaangifte

Een groep moet een belastingaangifte indienen als er over het verslagjaar een bijheffing in Nederland betaald moet worden.

De belastingaangifte moet binnen 17 maanden na de laatste dag van het verslagjaar worden ingediend. Voor het eerste verslagjaar geldt een termijn van 20 maanden.

Voorbeeld bij de indientermijnen

Termijn bijheffing-informatieaangifte of kennisgevingTermijn belastingaangifte en betaaltermijn
1 januari 2024 – 31 december 2024
Eerste verslagjaar
Uiterlijk 30 juni 2026Uiterlijk 31 augustus  2026
1 januari 2025 - 31 december 2025
Tweede verslagjaar
Uiterlijk 31 maart 2027 Uiterlijk 31 mei 2027
Termijn bijheffing-informatieaangifte of kennisgevingTermijn belastingaangifte en betaaltermijn
1 oktober 2025 – 30 september 2026
Eerste verslagjaar
Uiterlijk 31 maart 2028Uiterlijk 31 mei 2028
1 oktober 2026 – 30 september 2027
Tweede verslagjaar
Uiterlijk 31 december 2028Uiterlijk 28 februari 2029

Voorbeeld bij de indientermijnen
Hoe moet ik aanleveren?

Lever de bijheffing-informatieaangifte aan via Digipoort van Logius*. Meer informatie over Digipoort vindt u op de website van Logius.

*Op dit moment is de belastingaangifte in ontwikkeling. U kunt nog geen aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Software ontwikkelen

Gaat u software ontwikkelen voor deze berichtstroom?
Meldt u dan aan voor een account op deze website.

U krijgt daarmee toegang tot de technische specificaties, de Validatie Test Service en onze servicedesk. Ook ontvangt u onze nieuwsberichten over deze berichtstroom met informatie over o.a. nieuwe ontwikkelingen en nieuwe versies van specificaties.

Informatie en vragen
  • Heeft u een inhoudelijke vraag of wilt u meer weten over de Wet minimumbelasting 2024? Informatie vindt u op de site van de Belastingdienst Wet Minimumbelasting of in de Kennisdatabank Wet minimumbelasting. Heeft u vragen? Stel uw vraag per e-mail aan het expertiseteam Pijler 2.
  • Heeft u de handleiding gelezen en weet u niet zeker of u gegevens bij ons moet aanleveren?
    Neem contact op met uw klantcoördinator of stel uw vraag per e-mail aan het expertiseteam Pijler 2.
  • Heeft u gegevens aangeleverd en daar een vraag over? Neem contact op met het Contactcenter: 0800 – 0227065. Op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 16:00 uur. E-mail: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl
  • Heeft u een IT-gerelateerde vraag over het invullen of indienen van de BIA? Bijvoorbeeld over de vereiste technische specificaties van de verschillende velden? Stel uw vraag per e-mail aan de servicedesk ODB.
  • Heeft u een vraag over Digipoort? Neem contact op met het servicecentrum Logius of via het contactformulier.