Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Informatie DAC8 / CARF

DAC8 en CARF in het kort
  • DAC8 is een Europese richtlijn die op 1 januari 2026 ingaat. De richtlijn vraagt cryptodienstverleners om gegevens over klanten bij te houden. Vanaf 2027 moeten cryptodienstverleners die gegevens jaarlijks rapporteren aan de belastingdienst van het land waar zij fiscaal gevestigd zijn.
  • Belastingdiensten wisselen de gegevens vervolgens uit met belastingdiensten van andere landen.
  • DAC8 zorgt er, na implementatie in de nationale wet, dus voor dat er binnen Europa gegevens worden gerapporteerd en uitgewisseld. Tegelijkertijd zorgt het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) van de OESO voor uitwisseling met landen buiten de EU.
  • Volgens DAC8/CARF bent u een cryptodienstverlener als u een MiCA-vergunning heeft of u beroeps of bedrijfsmatig voor klanten diensten verricht die ertoe leiden dat cryptoactiva worden omgewisseld. Dan moet u onder andere identificerende, gegevens en transactiegegevens van uw klanten doorgeven aan de Belastingdienst.
  • Biedt u ook cryptobewaardiensten aan, dan moet u volgens de regels van CRS/DAC2 ook saldogegevens van uw klanten doorgeven aan de Belastingdienst.
Samenloop (inter)nationale gegevensuitwisseling CRS / DAC2 / DAC8 / CARF

S staat voor Common Reporting Standard, DAC2 en DAC8 staan voor Directive on Administrative Cooperation 2 en 8, en CARF staat voor Crypto Asset Reporting Framework.

  • Cryptoactiva zijn ook opgenomen in de definitie van financieel actief onder CRS en DAC2. Hierdoor worden cryptodienstverleners die ook bewaardiensten aanbieden verplicht om identificerende, en saldogegevens van cryptogebruikers aan de belastingdienst in hun vestigingsland aan te leveren. Net zoals bijvoorbeeld banken en verzekeraars dat al langer moeten doen met financiële gegevens.
  • De informatie wordt internationaal tussen belastingdiensten uitgewisseld.
  • De Belastingdienst gaat deze gegevens gebruiken voor toezicht en dienstverlening. Het wordt met deze gegevens makkelijker om zicht te krijgen op cryptobezittingen en belastingontduiking te voorkomen.
  • De Belastingdienst vraagt en ontvangt behalve via DAC8 ook gegevens op basis van CARF en CRS/DAC2. In onderstaand overzicht is dat inzichtelijk gemaakt.

DAC2 en CRS: basis uitwisseling gegevens financiële producten

  • DAC2 maakt het mogelijk om saldogegevens van financiële producten tussen belastingdiensten van EU-lidstaten uit te wisselen.
  • CRS maakt het mogelijk om saldogegevens van financiële producten tussen belastingdiensten van derde landen uit te wisselen. Saldogegevens van financiële producten afkomstig uit EU-lidstaten respectievelijk derde landen worden gebruikt voor het reguliere toezicht en dienstverlening.

Op basis van DAC2 respectievelijk CRS moet de Belastingdienst saldogegevens van financiële producten van in Nederland gevestigde aanbieders aan EU-lidstaten en derde landen doorgeven.

Wat zijn cryptodienstverleners?

Aanbieders van cryptoactivadiensten en exploitanten van cryptoactiva die één of meer cryptoactivadiensten verrichten waarbij namens een te rapporteren gebruiker omwisseltransacties worden uitgevoerd.

Welke gegevens moet u aan de Belastingdienst doorgeven?

U moet onder andere de volgende informatie over uw klanten doorgeven:

  • Identificerende gegevens (naam, adres, fiscale woonplaats(en) TIN (tax identification number, ofwel de internationale term voor een identificatienummer van een persoon of bedrijf.)
  • Omwisseltransacties (soort crypto, type omwisseltransactie, aantal eenheden, brutobedrag, reële marktwaarde)
  • Overboekingen (soort crypto, soort overboeking, waarde transactie, aantal overboekingen)
Wat doet de Belastingdienst met uw gegevens?

De Belastingdienst deelt deze informatie met de belastingdienst van het land of de landen waar uw klant fiscaal woonachtig is.

Hoe moet ik aanleveren?

Op dit moment is de belastingaangifte in ontwikkeling. U kunt nog geen aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wanneer moet ik aanleveren?

Deze informatie moet u vanaf 1 januari 2026 bijhouden. Vanaf 2027 moet u deze informatie jaarlijks uiterlijk op 31 januari aan de Belastingdienst doorgeven.

Daarnaast moet u uw klanten informeren over welke gegevens u aan de Belastingdienst doorgeeft. Dit moet uiterlijk op 31 januari na afloop van het kalenderjaar. U mag hiervoor zelf een vorm kiezen.

Software ontwikkelen

Gaat u software ontwikkelen voor deze berichtstroom?
Meldt u dan aan voor een account op deze website.

U krijgt daarmee toegang tot de technische specificaties, de Validatie Test Service en onze servicedesk. Ook ontvangt u onze nieuwsberichten over deze berichtstroom met informatie over o.a. nieuwe ontwikkelingen en nieuwe versies van specificaties.

Informatie en vragen
  • Bent u cryptodienstverlener en heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met  dac8@belastingdienst.nl voor vragen zoals in welke situatie u moet rapporteren of welke gegevens u precies moet aanleveren?
  •  Voor algemene vragen over wet- en regelgeving en de interpretatie daarvan wordt u in de regel verwezen naar uw eigen fiscaal adviseur.
  • Voor de eerstelijnsvragen over de aanlevering van cryptogegevens heeft de Belastingdienst een Contactcenter ingericht. U kunt hier terecht wanneer u uw vraag specifiek op het gebied van gegevensuitwisseling niet met behulp van de handleiding kunt beantwoorden. Het Contactcenter is telefonisch en per e-mail te bereiken. Telefoon: 0800 - 0227065 en op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 16:00 uur. E-mail: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl
  • Heeft u een IT-gerelateerde vraag? Stel uw vraag per e-mail aan de servicedesk ODB.
  • Heeft u een vraag over Digipoort? Neem contact op met het servicecentrum Logius of via het contactformulier.